Pelspleje

Pelspleje

 

Husk, hunden skal opleve, at det er behageligt at blive soigneret.


Børstning
Den Tibetanske Terrier er ikke specielt vanskelig at holde, men det kræver en systematisk indsats og en anseelig portion tålmodighed.
I begyndelsen bør hvalpen komme op på bordet hver dag for at blive fortrolig med at være på det. Hen ad vejen skal den lære at ligge på siden. Når din hund ligger ned, falder der ro over den, og du får lettere ved at komme ind i krogene.
I perioden fra 8-månedersalderen, hvor hvalpepelsen gradvist erstattes af voksenpels, er der behov for en ekstra indsats. Det er nødvendigt at børste hver eller hver anden dag! Det kommer bag på de fleste, hvor svært det kan være at holde en unghundepels. Netop i den periode opgiver mange hundeejere kampen mod filterbasserne.
Det lysner, når voksenpelsen er udvokset i 2-3-årsalderen. Til den tid er en gennembørstning 1-2 gange om ugen passende.
Når du vil børste, så begynd nedefra, og arbejd systematisk opefter, række for række. Bliv ved, til pelsen er børstet igennem.



Du skal helt ned til huden og børste alle filteransamlingerne ud. De fjernes bedst ved skiftevis at dele dem med fingrene og børste, indtil de er væk. Til denne gennembørstning kan du bruge en blød pigbørste eller en svinehårsbørste.
Børster du en tør pels, bliver den elektrisk og knækker. Det sker ikke, hvis du, inden du børster, fugter pelsen med vand eller udredningsvæske fra en forstøverflaske. Efter gennembørstningen kan du gå pelsen efter med en grov kam for at sikre dig, at alle filterne er væk.



Ønsker du at udstille din hund, må du forsøge at børste så lidt uld ud som muligt. Har du derimod ikke ambitioner om at udstille, kan du roligt rede underulden ud og derved lette pelsplejen betydeligt. Vask hunden hyppigt. Gerne hver 3.-4. uge eller oftere. En ren pels filtrer væsentligt mindre end en snavset pels.

Badet
Inden du vasker en langhåret hund, skal du børste den igennem for at sikre dig, at pelsen ikke er filtret. Nyvaskede filterbasser er at sammenligne med en uldtrøje, der har fået en tur i kogevask.
Put hunden i badekarret, og gør pelsen gennemvåd. Vandet skal være tempereret. Vask to gange med en mild, fortyndet hundeshampoo. Derefter skyller du, indtil pelsen er 120 % fri for sæbe. Glem ikke at skylle bag ørerne, i armhulerne og under bugen. Det kan anbefales at bruge en balsam inden sidste skylning.
Efter hunden har rystet sig, så alt er vådt i miles omkreds, tørrer du den forsigtigt med et håndklæde. Pas på ikke at filtre pelsen. Derefter er det op på bordet igen. Børst pelsen sideløbende med, at du blæser varm luft på den fra en hårtørrer. Fortsæt til pelsen er tør. Ja, det er et stort arbejde, men det er umagen værd!



Klipning
Har du forsømt pelsplejen, så pelsen er blevet totalt filtret, er der kun ét at gøre: Klip pelsen af, og lad den gro ud igen.
En opgave for en professionel hundefrisør.
Før en pels er vokset ud på ny, går der ca. et år, men allerede når den er 4-5 cm lang, kan den filtre igen.

Øjne
Dagligt bør du fjerne søvn fra øjenkrogene. Lette øjenirritationer kan kureres med øjenbadevand eller afkølet kamillete.

Ører
Snavs og voks i hundes ører skal fjernes. Det gør du med en olievædet vatrondel. Olien løsner snavset og gør det nemt at tørre af.
Rens ikke længere ind i øret, end du kan se. Har hunden meget ørevoks, kan du bruge Epi-Otic ørerens.
Et øre, der er rødt, varmt eller hævet, skal du lade dyrlægen se på.
Langhårede hunde får hår i ørerne. De kan volde problemer. I så fald kan hårene fjernes med fingrene eller en pean.

Negle
De fleste hunde har følsomme poter, så gå varsomt frem. Væn din hvalp til at blive rørt ved poterne. At få nusset fødderne skal være rart. Du kan begynde med at klippe en negl om dagen.
Nogle hunde slider selv deres negle og vil derfor sjældent have behov for at få dem klippet. Andre skal have dem klippet hyppigt. Det afhænger bl.a. af racen og det underlag, de bevæger sig på. Dog har alle hunde ulvekløer, som sidder så højt på benet, at de ikke er i stand til at slide dem. De skal klippes regelmæssigt.
Vær opmærksom på, om din hunds negle er lange. Slider den ikke selv sine negle tilstrækkeligt, vil de kunne vokse rundt og ind i trædepuderne. Lange negle er ubehagelige for din hund at gå på og kan skade knoglerne i poten.
Hører du neglene sige ”klik klik”, når hunden går på bare gulve, er det på høje tid at fatte neglesaksen. Du skal bruge en speciel hundeneglesaks.
Er neglene lyse, er det let at se, hvortil du kan klippe. Er de derimod sorte, er det sværere. Ved at klippe lidt ad gangen kan du se, når du nærmer dig blodforsyningen og så stoppe i tide.



Hænder det, at du klipper for langt ind, bløder det. Derfor er det en klog investering at købe en lille dåse ”Klipstop” til at have stående. Det standser blødningen effektivt.
Når du klipper neglene regelmæssigt vil blodforsyningen trække sig tilbage. Derved bliver risikoen, for at det bløder, mindre.
Føler du dig usikker overfor projektet, så bed din dyrlæge eller din opdrætter om at give dig et lille kursus i negleklipning.
Umiddelbart efter et bad er et godt tidspunkt at klippe negle, for da er de bløde og derfor lettere at klippe.
En hund, der først er blevet bange for at få klippet negle, kommer næppe helt over det igen.

Poter
Pelsen, der vokser mellem trædepuderne, skal klippes, før den filter sammen. Det gøres let med en saks uden spidser. Herved undgås svamp i poterne, og det reducerer mængden af grus m.v. på gulvene.



Tekst og foto: Hanne Mathiasen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dkk fci agria kynoerhab